Verslag showdag 2008

De showdag zit er weer op. Hij is perfect verlopen met een fantastische winnaar bij de tuigpaard nieuwelingen en eveneens een fraai winnaar bij de hachney nieuwelingen. Het aantal bezoekers was weer meer dan vorig jaar, dat is natuurlijk ook het streven. Het programma verliep mooi op tijd, de rubriek tuigpaarden onder het zadel nam door dat er in twee groepen werd gereden net even meer tijd in beslag en dat scheelde een kwartiertje maar een kniesoor die daar over zeurt.

Alle wedstrijden waren mooi om naar te kijken maar de showblokjes waren toch wel heel bijzonder.
De show van de paarden in Toppers van Nu was indrukwekkend. Manno en zijn zoon Sunlight paradeerden naast elkaar door de baan, Patijn en zijn dochter Wizkid’s Gonda gingen eveneens zij aan zij rond en daar kwamen Torpedo en Twinkidee bij. Zes gladiatoren die luid bejubeld werden. Waldemar kon wegens een kleine blessure niet komen. We hadden hem er natuurlijk graag bij gehad maar met deze zes grootheden waren we bijzonder blij. We willen  Kees van der Maat, Henk Hammers, Harm Jan Veenstra, Derk Jan Mekkes, Nico Calis en Lean Verhoeff nogmaals dank zeggen voor hun welwillende medewerking. Zonder hun medewerking kon zoiets niet tot stand komen.

Maar ook de trekpaarden hadden er veel werk van gemaakt. Weken hebben zij geoefend om met zoiets spectaculairs voor de dag te kunnen komen.  Een vijfspan en een driespan trekpaarden, het was uniek. Er werd zelfs een voorzichtig galopje ingezet.

Boeiend was ook de show van Hendrik Scholten. Hij was in de meest letterlijk zin rijdende hoefsmid.

De hackney’s hadden ook enkele fraaie showaanspanningen.

Stal Landzicht kwam in drie showblokjes met Stuurboord, Unieko en Winkler Prins aangespannen in de baan. Mark presenteerde de hengsten. Ze deden het best, een fraaie prestatie van deze jonge tuigpaardrijder.

De nieuwelingen werden in zes groepjes gepresenteerd. De jury werd gevormd door Nico Kemp, Ria Hettinga en André van de Vegt. Personen die allen weten van wanten en die zich perfect kweten van hun taak.

Na alle groepen te hebben gezien werden er acht paarden geselecteerd voor de finale. Een beetje teleurstellend voor de organisatie was het dat niet alle paarden terug kwamen in deze finale. Vier bleven er over, een kwalitatief goede groep. De vierde plaats werd  het eerst bepaald. Die werd voor Marcel van Bruggen met Warempel, een fijn showende vos.

Derde werd Henk Lassche met Zilver, eveneens een vos met veel allure. Zilver is rijk van front en ging best van de vloer.

Tweede werd Zandor van Freek Saris. Zandor pakte steeds overtuigender aan en maakte zich groot.

Winnaar was Zomooi, een zwart roan van Jan Muggen. Bloedmooi is hij en zo attent, hij ziet alles. Alles aan hem beweegt, hij veerde erover en kwam perfect terug in het front. Ambt Delden had in Zomooi een waardige winnaar.

Dan hadden we ook de Young Riders weer in huis waar we heel blij mee waren.  Vijf waren er. Jasper van Manen nam de hoogste eer mee met Uromast. Daarna Tobias met Ineke Bergen, Twinkidee met Marie José Cales, Tirano met Jeroen Podt en Poolster met Margreet Bergen. Zij hadden hun eigen kledingstijl en hun eigen muziek.

Jeroen Podt mocht de stijlprijs voor zijn New Look meenemen.

Bij de hackney nieuwelingen was het Chantal van Dijk die met haar kleine maat hackney Musky Gentleman als beste uit de bus kwam. Bud Bongers werd tweede met Rooney gevolgd door Convictions Nicole met R. Smits en Heemhoeve’s Romeo van de com. Croes/Horst met Freek Saris.

Dan waren er hele beste friese tuigpaarden waarvan het genieten was. Dat was ook het geval bij de overige hackneyrubrieken en de diverse tuigpaardhengsten aan de hand.

Wij willen graag alle sponsoren, deelnemers, medewerkers in welke vorm dan ook  hartelijk dank zeggen hun medewerking. De Twentse Tuigpaardendag 2009 is  op zaterdag 4 april.

UITSLAGEN

Tuigpaarden

 • In de eerste limietklasse was de hoogste eer voor de nieuwe aanwinst van stal Mekkes. Derk Jan bracht voor het eerst Ultima uit en deze extra over de benen gaande vos won.
 • In groep II kwam Jerry Vierwind als beste uit de bus. Hij showde de keurig gaande merrie Verdonk.
 • In groep III was de ijzersterk voor de dag komende Titan van George Borkent  oppermachtig.
 • In groep IV maakte Wervelwind met Harm Jan Veenstra er op zijn welbekende fraai showende wijze weer een wervelende show van en won.
 • In de openklasse toonde de groots optredende Show me the Money al helemaal in vorm te zijn. In handen van Robbie van Dijk veroverde hij oranje.
 • Bij de tweespannen gingen de fraaie donkere vossen Heraut en Rinkier met Lambertus Huckriede aan de leiding.

Friezen

 • In de limietklasse groep I was de sterk optredende Hugo met Harm Jan Veenstra het winnende paard.
 • In de limietklasse groep II was het oranje voor de mooie Sikke Fan `e  Hameren met Edwin Gorter.
 • In de open klasse was de kopplaats voor de spectaculair showende Davy G. met Ad Geurts.
 • Met Willy van Laar aan de leidsels was Davy ook de winnaar in de rubriek eenspannen gereden door dames.

Hackney’s

Ook de hackney’s rijders hebben hun Young Riders en het was fijn hen ook in Ambt Delden te kunnen begroeten.

 • De beste combinatie was S. Melotti met de ijzersterk bewegende Nikkie uit Laren.
 • De prijs voor de fraaiste outfit was voor F. Sweens met Leyrun the Show.
 • In de lage limietklasse ging de winst naar de deftige Convictions Springtime met R. Smits.
 • In de hoge limietklasse gaf de sterk gaande Netters Freddy met Anneke Huckriede iedereen het nakijken.
 • Anneke Huckriede voerde in de openklasse ook Magic Victory naar een klinkklare zege.
 • De hengsten competitie had in kleine maat had Hillstreet Prince met Peter Olaf van de Brink een fraai winnaar.
 • Bij de grote maat was de extra gaande Tivoli Sunday Boy met Gerard Zwartjens de hoogst scorende combinatie.

Trekpaarden

Wijnanda Koning nam de hoogste eer mee in de rubriek trekpaarden met de fraaie Vera van Bleiendal.

Geef een reactie