Verslag showdag 2014

Prachtdag met veel publiek

De 35ste Twentse Tuigpaarden dag zit er weer op. Onze feest-editie is een prachtdag geworden met nog weer meer publiek dan het afgelopen jaar en dat is natuurlijk ons streven. De hoofdpiste was weer buitengewoon kleurrijk aangekleed,
een unieke ambiance. Op de loge was het gezellig druk en in de foyer waren de eerste bezoekers al heel vroeg aanwezig om toch maar een lekker warm plekje achter het glas te bemachtigen. Rondom de piste zaten de tribunes zo goed als vol en ook de staplaatsen bij de ingang en de bij overige catering-punten waren zeer in intrek. Het stralende weer maakte dat het buiten ook heel goed toeven was.

Het publiek komt voor goede paarden. Nou, die waren er in Ambt Delden zowel bij de tuigpaarden als bij de Hackney’s. We hadden de top in huis. En dan de KWPN tuigpaardhengsten. Ook daar hadden we de top in huis. Fokkers willen een keuze kunnen maken uit hengsten die ze in levende lijve zien en daar speelden dus diverse hengsteneigenaren heel goed op in. Van te voren wordt er soms al gevraagd welke hengsten zich komen presenteren en er zijn fokkers die speciaal daarvoor komen.

We hadden in elke rubriek pracht winnaars. Bij de nieuwelingen was een prille combinatie de beste, een ’nieuw’ concourspaard en een ‘nieuwe’ concoursrijder, meer inhoud kan het woord nieuweling niet krijgen. Het was Danny van Dijk, de zoon van tuigpaardrijder Cor van Dijk, die met de steeds vrijer en blijer showende Waldemar-keurdochter Elegant met name in de finale de show wist te stelen.

1

De tweede plaats ging ook naar een debuterende rijder. Dat was Wim van Duinen die zijn actievolle en opvallende vos Emperor, een zoon van Manno, naar de tweede plaats reed. Derde werd Fiderose, een stermerrie van Patijn van Jan Gast. Freek Saris showde Fiderose die in de eerste omloop prachtige dingen liet zien. In de finale werd ze wat te druk.

Bij de Hackney’s was het de heel best optredende Mr. Jingels met Lambertus Huckriede die kon worden gehuldigd als beste nieuweling.

2

Martin Verboord reed bij de tuigpaarden zijn groots optredende Eboy naar de winst in de eerste limiet klasse.

In de hoge limiet klasse kon de ijzersterk optredende Wander in handen van Aris van Manen de winst niet ontgaan. Hij liep echt een topwedstrijd.

Dan de ereklasse. Die werd in twee afdelingen verreden. Prachtig was het. In afdeling I ging het tussen Business met Lambertus Huckriede en Napoleon met Johan Borkent. De super deftige Business maakte er een zeer scherpe en foutloze show van en won. Napoleon had ook momenten die ook goed waren voor de winst maar zijn enthousiasme veroorzaakte fouten.

Besterly Amadeus van Leendert Veerman, ook zo’n balletdanser die met zijn speciale show altijd veel respect afdwing, won afdeling II. Maar ook de show van Only the Lonely mocht er wezen. Evelien Corbeek heeft haar grote vos tot in details voor elkaar en werd tweede. Omdat het feest was had de organisatie een rubriek toegevoegd namelijk de Prijs der Besten, een rubriek waar de winnaars van bovengenoemde limietklassen en ereklassen aan mochten deelnemen en waar mooie ereprijzen waren te behalen. Bijzonder boeiend was de strijd tussen deze toppers. Het was Business die de allerbeste werd gevolgd door Amadeus. Prachtig deze toppers van zo nabij in actie te zien.

3

Business en Anneke Huckriede wonnen ook de damesrubriek maar Only the Lonely en Evelien deden hier ook weer goed mee. Ze werden tweede. Maar onder het zadel was de combinatie Only the Lonely en Evelien niet kloppen. En bij de tweespannen waren Alfredo en Zilver van Lambertus Huckriede niet te kloppen.

Hilarisch was de rubriek van onze historische winnaars. Het ging om de titel Miss Ambt Delden maar de paarden werden ook geplaatst. ‘Leontina’ Veerman won de wedstrijd met Amadeus. ‘Freekolina’ Saris werd tweede met Tirano en werd tevens verkozen tot meest sexy dame.

dame

Maar de allerhoogste eer, de titel Miss Ambt Delden was voor ‘Jantina’ Jordans met Oxcan.

4

Overigens kon Davi Jordans ook heel goed overweg met Oxcan, hij liet de schimmel er heel best overgaan en won de jeugdrubriek.

Naast Hackney-nieuwelingen hadden we ook prachtige andere rubrieken. Anneke Huckriede won de limietklasse met de fraai optredende Pocket Rocket. De tweede limietklasse was voor Karianne van Beusekom met Rider Pro’s Prince. In de open klasse kleine maat klasse was May Dream van Gijs Polman superieur en won. Wat een bewegingen!!

Bij de ereklasse grotemaat wist Magic Wentworth Ebony in handen van Lambertus Huckriede allen voor te blijven. Ook daar kunnen we zeggen: wat een beweging.

Maar misschien nog wel meer beweging had de kleine maat Hackney Heartland Codebreaker die door Kevin Huckriede onder het zadel werd gereden. Een fenomenale en perfecte  combinatie die constant de aandacht trok en die je constant moest blijven volgen.

Bij de trekpaarden waren Han Thijssen met Aranka van de Stoevelaar en Cintha Holtkamp met Sieneke van de Huurne de rubriekswinnaars. Maar de trekpaardeigenaren hadden ook weer voor het nodige spektakel gezorgd. Drie voor elkaar, drie naast elkaar, twee maal drie naast en voor elkaar, het maakt deze heren niets uit.

6

En dan Marijke Hammnink met haar vierspan pony’s. Ook top wat zij liet zien.

Stichting Tuigpaarden Twente wil hierbij graag iedereen bedanken die zijn of haar medewerking, in welke vorm dan ook, heeft verleend aan deze dag.

Als aandenken was er voor alle deelnemers een halster met op de neusriem de opdruk:

 S T I C H T I N G  T U I G P A A R D E N  T W E N T E

                                Het was mooi.

Wij hopen volgend jaar weer op U allen te mogen rekenen.

Jos Oude Lenferink
Jos Oude Lenferink – 35 jaar secretaris

Geef een reactie