Verslag showdag 2010

Twentse Tuigpaardendag oogst weer veel lof
Stichting Tuigpaarden Twente kan terugzien op een prachtdag met veel publiek. De manege was lekker verwarmd en mooi aangekleed. De prachtige paarden en de shows deden de rest. Het programma kon eigenlijk tot op de minuut gehandhaafd worden en dat is voor iedereen heel plezierig. Heel veel publiek koos er ook voor om vanuit de fraaie foyer alles te volgen.

Nieuwelingen
We hadden mooie nieuwelingen en uit vijf rubrieken selecteerde de jury bestaande uit Trudy Gelink-Opgenoort, Nico Kemp en Berend Huisman zeven paarden voor de finale. Om de spanning op te voeren  werd gewerkt  van plaats zeven naar plaats één. Nadat er vijf paarden binnen waren geroepen had de jury het er toch moeilijk mee om de beste eruit te halen. Daardoor werd het wel een wat lange strijd en die wist Netters Bando met Lambertus Huckriede het beste te volbrengen. De chique vos ging extra van de vloer en bleef er deftig overkijken. Lambertus nam voor de zesde keer de zo felbegeerde Beker van Ambt Delden mee.

 

bando
Netters Bando

 

Black Beauty met Aris van Manen was ook heel best en deed in het begin van de finale zeker niet onder voor de winnaar. Maar zijn grote bewegingen zijn krachteisend en zijn niet zo eenvoudig ronde na ronde vol te houden Black Beauty moest iets gas terugnemen. Hij werd tweede. Black Beauty is  van Uilke Haarsma. Derde werd Egbert Emmink met Archimedes van Willem de Heul. Vader onbekend staat achter zijn naam maar hij is een zoon van de grotemaat hackneyhengst Black Jack die in het verleden ook door Egbert is uitgebracht. Dan volgden Derk Jan Mekkes met Ziza, Ad Geurts met Bernardus, Toon van Doorn met Barend en Tom Harrewijn met Amcor. Zij hadden de eer om mee te mogen strijden in de Grande Finale. Heel mooi was het dat de  fokker van Bando Hilbert Meyering op deze avond aanwezig was. Hij is Fokker van het Jaar 2008 en die titel krijg je niet zomaar. Hilbert heeft zich dus weer helemaal waar gemaakt.

Twents Kampioenschap Juryleden
Stichting Tuigpaarden Twente had iets nieuws op het programma namelijk een Kampioenschap voor juryleden.  Het ging om het Twents Kampioenschap waarbij zoveel mogelijk de “dienstdoende” juryleden waren uitgenodigd. De organisatie had hiermee een primeur in huis. Niemand minder dan “professional”  concoursrijder Egbert Emmink was bereid gevonden de rubriek te beoordelen en daarmee waren de rollen dus omgedraaid. Van eerst oefenen was geen sprake, de heren kregen ter plekke een paard toegewezen. Egbert voltrok hoogstpersoonlijk zelf de loting, frauderen was er dus niet bij. De heren juryleden konden vervolgens met hun combinatie een kwartiertje oefenen in een andere rijhal maar naar verluid hadden zij met vijf minuten alles al onder controle en stonden ze toen alweer gretig voor de ring. Enkele van de juryleden zullen het hebben moeten doen met ervaringen uit een ver verleden wat betreft het aangespannen rijden maar het is net als met fietsen: dat verleer je niet.  Egbert ging niet over één nacht ijs, hij liet na een voorlopige opstelling zelfs nog eens weer drie combinaties overrijden.  Henk van Dieren stuurde Besterly Attent van Leendert Veerman met veel gevoel onverstoorbaar rond en werd onze eerste Twentse Kampioen.

 

Besterly
Henk van Dieren met Besterly Attent

 

 

Piet Lelieveld deed het zondermeer zeer verdienstelijk met Tirano van Allette Brouwer en werd tweede. Jos Oude Lenferink zat met Sibour van Joop Witlox de koplopers dicht op de hielen. Hij werd derde. Jan Thijs met Ufo van Hennie Harink en Jos van der Wal met Heraut van Eef Mulder, zo werd de rubriek geplaatst. Egbert deed natuurlijk nog even haarfijn uit de doeken waarom iedereen stond waar hij stond en dat was duidelijk. Hij had door hun vakkundige optreden nóg meer respect voor de jury gekregen. We zijn de eigenaren die de paarden beschikbaar stelden, Egbert Emmink en ook de jury zeer erkentelijk voor hun medewerking, het was prachtig.De huldigingsceremonie compleet met sjerpen en het Twents Volkslied was indrukwekkend.

Limietklassen
De drie limietklassen waren kwalitatief van hoog niveau. Jan Muggen met Zomooi was al eens de beste nieuweling in Ambt Delden, nu was deze prachtige zwarte roan  weer de beste. Maar Zorro gaf het de winnaar niet cadeau. Wat pronkte de zwarte hengst allurevol. Hij werd tweede in handen van Bep van de Brake.  In groep II  liet Amadeus zien dat hij in een jaar heel veel heeft geleerd. Vorig jaar wist hij al heel veel indruk te maken op onze dag maar hij was toen nog te gretig en kwam niet in de finale. Hij doseert zijn energie nu veel beter en wist met zijn grote passen de winst te pakken. Ook een paard dat met zijn veer, dans en afdruk weet te imponeren is Vitz Randall met Derk Jan Mekkes. Hij werd tweede. In groep III ging Salvador met Jan Jordans aan de leiding. De vos maakte zich heel groot en weet alleen al met zijn indrukwekkende front te scoren. Maar over de benen deed hij het ook best. En dat kan eigenlijk ook gezegd worden van Sibour van Joop Witlox. Gerard van der Meulen showde deze extra front makende vos en werd tweede.

Openklasse, dames en zadelrubriek
Ook de openklasse kende een winnaar die in Ambt Delden zijn carrière begon. Zes jaar geleden werd hij hier tweede in handen van Freek Saris. Intussen is de vos Tirano van Allette Brouwer startgerechtigd in de ereklasse. Freek Saris was ook nu de rijder.

 

Tirano
Tirano

 

 

Rinkier van Eef Mulder scoort in Ambt Delden altijd hoog. Vorig jaar won hij de openklasse maar ook nu deed de vos het in handen van Jan Jordans weer best. Hij werd tweede.Only the Lonely maakte enkele jaren geleden hier ook z’n debuut bij de nieuwelingen. Lambertus Huckriede was toen de eigenaar. Hennie Harink is dat nu en in handen van Evelien Corbeek showde de vos zich hier op indrukwekkende wijze en won de damesrubriek. Evelien wist het front van Only the Lonely erop te houden, een wel eens wat minder punt van de vos. Een deftige en charmante combinatie vormde Anneke Huckriede met Zilver Shadow. De schimmel is zeer actievol maar de winnaar streed er meer voor. Voor de zadelrubriek was heel veel belangstelling zodat er twee rubrieken van moesten worden gemaakt.  De alles overziende Bandito van Toon van Doorn won met in het zadel Wendi Schutte groep I en de ervaren rijdster Esmee Voogd won met “haar” Pussycat van George Borkent groep II.

Toppers
Ja en dan hadden we natuurlijk nog de rubriek Toppers van Nu waarbij indien mogelijk de vaders van de Toppers er ook bij waren. Helaas werden enkele hengsten/ toppers op het laatst afgemeld. Dat is voor een organisatie natuurlijk erg teleurstellend maar omstandigheden kunnen er nu eenmaal naar zijn dat iets doodeenvoudig niet kan. Maar er bleef nog genoeg moois over. We hebben genoten. Wat te denken van Manno aangespannen zij aan zij met Besterly Attent.

 

Manno en Attent
Manno en Attent

 

 

En dan Waldemar aangespannen zij aan zij met Wizkid. Die fronten, je kunt er wel naar blijven kijken. De paarden pakten elkaar geregeld  helemaal in beweging, alsof ze in het span liepen. De rijders vonden het zo te zien net zo mooi als het publiek.

 

Waldemar en Wizkid
Waldemar en Wizkid

 

 

Omdat Mark de Groot een blessure aan zijn hand had was Zepplin aan de lange lijn tezamen met zijn vader Plain’s Liberator. Wat was dat ook mooi en wat waren ze best. De kippenvelmomenten waren weer ruimschoots voorhanden. Maar ook de overige Toppers waren fantastisch maar zij zijn natuurlijk niet voor niets Kampioen. Heren en dames erg bedankt dat U er was met Uw Topper.

Trekpaarden
Dan gaan we verder met onze trekpaarden. Laten we beginnen met hun show die heel indrukwekkend was. En piramide van trekpaarden hadden de heren geformeerd. Doe het maar eens, zes paarden rondsturen. Nou, Han Thijssen deed het. Handveranderen alsof het niets was. De samenwerking tussen de plaatselijke trekpaardeigenaren is voortreffelijk maar ook de gezelligheid. Het was wel even oefenen deze winter maar rond de “vaste “grote tafel was het op de oefenmaandag ook altijd heel mooi.

 

piramide
Een piramide van trekpaarden

 

 

Dan hadden we natuurlijk ook weer de rubriek enkelspannen trekpaarden met rijderswissel. Eppie Hagreis won met Nora van de Leendershof  van Engelbert Extercatte en liet Lotte van de Huurne met Henk Oude Nijhuis achter zich. Vervolgens werd een aantal tuigpaardrijders uitgenodigd achter deze trekpaarden plaats te nemen en mochten zij de strijd om oranje aangaan. Er werd om de trekpaarden geloot zodat de tuigpaardrijders niet direct op de winnaar af konden vliegen. Maar Jan Jordans verraste iedereen toch maar mooi even door nu met Lotte van de Huurne te winnen. Egbert Emmink zat heel geconcentreerd achter Vera van Bleijendal van Extercatte en bleef de winnaar van de eerste rubriek Nora, die nu rond gestuurd werd door Robbie van Dijk, zelfs voor. Heren, ook U geweldig bedankt voor de fijne samenwerking. We zien uit naar volgend jaar.

Hackney’s
Natuurlijk hadden we ook weer een nieuwelingenrubriek voor hackney’s. Het waren er deze keer niet zoveel maar we hadden een prachtige winnaar. Dat werd de ijzersterk bewegende My Dream met Frank Arends.

 

My Dream
My Dream

 

 

Bud Bongers werd tweede met Five Oks Sky High. Chantal van Dijk kwam met High Way Spring oranje ophalen in de limietklasse. Vorig jaar won ze hier met deze kleine maat hackney de nieuwelingenrubriek en High Way heeft er een pracht seizoen aan vastgeknoopt. The Phantom van Henk Dibbits maakte in handen van Freek Saris in Ambt Delden vorig jaar ook zijn debuut. Hij werd nu tweede en ook deze kleine maat hackneyhengst heeft een zeer succesvol 2009 weten te realiseren. En dan de ereklasse. Ja, de temperamentvolle Magic Victory van gebr. Van Nispen is niet zomaar te kloppen. In handen Van Lambertus Huckriede won hij weer.

Magic Victory

Magic Victory

Maar  André Veldkamp vormde zeker dikke concurrentie met zijn Heartland Bust your Buttons waarmee hij nu tweede werd. Prachtig was ook de rubriek kleinemaat goedgekeurde hackneyhengsten. De standshow leverde geen wijzigingen op. De beste was Nikkie uit Laren met Dirk Beyerinck. Maar ook hier deed de als tweede geplaatste Hilstreets Prince van Peter Olaf van de Brink geweldig mee om de kopplaats. Bij de hengsten grotemaat was het eveneens een zeer enerverende strijd met waarschijnlijk ook een foto-finish tussen twee best bewegende hackney’s. De beste werd  na standshow Tivoli Sunday Boy met Gerard Zwartjens gevolgd door nieuwkomer bij het Nederlandsch Hackneystamboek Makari Jetsetter van gebr. Van Manen en Robbie van Dijk die hem ook voorstelde. Ook de jaargang hengsten 2010 was er gedeeltelijk.

Friezen
Het kon niet op wat betreft kwaliteit op deze dag. Hadden we bij de tuigpaarden en de hackney’s de top in huis, bij de Friezen was dat ook het geval. We konden dan ook genieten van prachtige friese tuigpaarden. Davy G van Ad Geurts was tot twee maal toe fenomenaal in zijn optreden. Hij won de openklasse met Ad Geurts  en de damesrubriek met Willy van de Laar.

 

Davy G
Davy G

Netters Sjors gooide ook alles in de strijd en showde zeker spectaculair. Met Lambertus Huckriede werd hij tweede in de openklasse. In de damesrubriek stuurde Saskia van Aart  Doeke van Wim Broeren naar de tweede plaats.In de limietklasse ontstond tussen de koplopers ook een prachtige strijd. Orka van de Lits met Martien Verboord won het van Tom van Gonda van Ben Nijhof met George Borkent jr.

Hengsten
Een groot aantal KWPN tuigpaardhengsten kwam zich of aangespannen of aan de hand showen.  Heel vaak komt er van te voren van diverse fokkers de vraag: komt die hengst of die hengst ook naar Ambt Delden. Fokkers bepalen de hengstenkeuze vaak toch op het laatste moment en naar aanleiding van de laatste indrukken. Nou, er was keuze volop.

 

Artiflex met Egbert Emmink
Artiflex met Egbert Emmink

 

 

Wij danken de heren en dames hengstenhouders voor hun komst naar Ambt Delden. Hopelijk heeft het U wat opgeleverd zodat wij ook over vier of vijf jaar weer fraaie nieuwelingen hebben. Daar gaan we immers allemaal voor.

Er werd door Toon van Doorn een aantal kwalitatief zeer goede paarden ter verkoop aangeboden en dat maakt zo’n dag natuurlijk ook weer extra interessant.

Graag wil Stichting Tuigpaarden Twente sponsoren, medewerkers, rijders, publiek en ieder die deze dag tot een geslaagde heeft gemaakt heel erg bedanken. Wij vonden het fijn dat U er was en waarderen Uw medewerking ten zeerste.
Diverse foto’s hieronder  gemaakt door Eline Dibbits

 

 

 

Geef een reactie