Verslag showdag 2009

Onze 30ste editie zit er weer op. We zijn zeer tevreden met het verloop van de dag. Exact om 22.00 uur konden we aan de Grande Finale beginnen en verder verliep de gehele dag alles volgens het geplande tijdschema en dat is voor iedereen prettig. En nog mooier: er deed zich geen enkel incident voor. We hebben toch te doen met een groot aantal nieuwelingen en je weet maar nooit hoe zo’n paard reageert op een vreemde omgeving en alles wat daarbij hoort. Jammer was het dat er toch weer enkele afmeldingen waren en dat is voor een organisatie  zeer frustrerend. Zij willen hun publiek immers niet graag teleurstellen.  Bij deze willen wij onze sponsoren, onze medewerkers en de deelnemers hartelijk danken voor hun medewerking aan deze dag. We hebben weer een jaar de tijd om de editie 2010 op poten te zetten. Wij hopen dan weer op U te mogen rekenen.

TUIGPAARDEN

Nieuwelingen
Uit vijf groepen selecteerden de juryleden Nico Kemp, Peter Stevens en Berend Huisman zeven paarden voor de Grande Finale.

Egbert Emmink zat erbij met twee paarden. Hij koos voor Aaron maar zijn ook geselecteerde Wonderkind (v.Roughfield Fantasie) van Wim Kosse zou  zeker hoge ogen hebben gegooid in de finale. De zes finalisten maakten er een mooie strijd van, het leek wel of de paarden bij hun tweede optreden op deze dag zich al met meer lef showden.

Dat gold zeker voor de vierjarige Besterly Attent, een zoon van Manno die in de omgeving van Ambt Delden gefokt is. Hij kwam namelijk ter wereld bij de familie Ter Haar in Zenderen. Zij fokten Attent uit de Waterman-dochter Rose. Besterly Attent werd tijdens de finale steeds grootser in zijn optreden. De tuigtypisch optredende bruine van Leendert Veerman is imposant van front en groot van bewegingen. Hij werd Beste Nieuweling 2009. Het was voor de tweede keer dat Leendert de Beker van Ambt Delden won. In 1998 deed hij dat met Macho (v.Gelviro).

Voor veelvuldig bekerwinnaar Lambertus Huckriede zat er met de vierjarige  Netters Abama (v.Tempelier) de tweede plaats in. De elegant showende Abama ging zeker ook goed en beschikt over de nodige actie maar de winnaar had de langste adem.

Plaats drie was voor de zich mooi makende driejarige merrie Bo (v.Uromast) van mevr. J. Hendrickx.

Robbie van Dijk showde de fraaie gemodelleerde Bo. Nico Calis behaalde met de vijfjarige Zenita (v.Saffraan) van L. Calis de vierde plaats. Egbert Emmink had dus gekozen voor Aaron (v.Roy M) en met dit vierjarige paard van Peter Vugts werd hij vijfde. Dan was de laatste finale plaats in deze strijd der besten voor de vierjarige keurmerrie April Sun (v.Stuurboord) met Lammert Vinke. Overigens mocht April Sun zich als eerste opstellen want de finale werd zoals gebruikelijk “achterste voren” geplaatst.

Limietklasse
In de limietklasse verschenen zeven paarden in de baan en dat kan want de bak is royaal van afmeting.  Op kop kwam Tirano (v.Milano) van Allette Brouwer. Freek Saris liet de vos er zeer voornaam over kijken. Bij arbitrale beslissing ging daarbij de zeer actievol optredende  snittige Like to Win, eveneens een nazaat van Milano van Lambertus Huckriede en gereden door Anneke Huckriede naar de tweede plaats. Tirano doet het zonder opzet en dat zou wel eens mee kunnen tellen bij een arbitrale beslissing.

Openklasse
Jan Jordans boekte een fraai succes in de openklasse. Hij won met de sterk en zelfverzekerd  optredende Rinkier (v.Joviaal) van Eef Mulder. Wim Theunnissen wist beslag te leggen op plaats twee met zijn Pascal (v.Harmonie).

Dames
In de rubriek eenspannen gereden door dames wist Allette Brouwer met haar Tirano ook Like de Win met Anneke Huckriede naar de tweede plaats te verwijzen.

Onder het zadel
De rubriek tuigpaarden onder het zadel groep I  kreeg in Raymond M (v.Larix) van Hennie Harink een indrukwekkende winnaar. Evelien Corbeek zat op deze vos. Mandy Boske wist Into Temptation (v.Manno) van Gerard van Overbeek ook tot grootse prestaties te brengen en zij won afdeling II.

Toppers van Nu
Zeer vereerd waren we weer met onze inmiddels traditionele rubriek Toppers van Nu. Alle deelnemende toppers hebben vorig jaar of dit voorjaar jaar een kampioenschap behaald. Saffraan met Marcel Ritsma, Patijn met Harm Jan Veenstra, Wendelrose met Mark de Groot, Zimon met Henk Hammers en Via HJ met Jan Muggen, waar zie je zo’n selecte en bijzondere collectie toppers bij elkaar. Nou in Ambt Delden dus. Jammer dat de ook uitgenodigde Vaandrager er niet bij was.

Een wedstrijd kan het natuurlijk niet zijn maar alleen al naar deze paarden kijken ook al zit er geen wedstrijd element in levert enorm veel kijkplezier op. Heren, fijn dat U er was met Uw TOPPER. Het publiek heeft Uw show gewaardeerd, dat hoorden wij veelvuldig.

Rijders van het eerste uur
Onze rijders van het eerste uur, Jan Pekkeriet, Bart Moller, George Borkent, Hendrik Kleinsman en Albert Spijkerman, worden een voor een uitgenodigd binnen te komen.

Hengsten
En dan onze tuigpaardhengsten. Ook daar hebben we met z’n allen weer dik  van genoten. Urgent, Artiflex, Aron, Sander, Nando, Unieko, Patijn, Saffraan, Zorro en Wervelwind,  zij waren er allemaal. Ook voor U geldt: fijn dat U er was.

Trekpaarden
Ze hadden er wat aangedaan de heren en dames van de trekpaarden. Allereerst was de rubriek eenspannen al een succesformule. Eerst streden de trekpaardeigenaren om de hoogste eer. Met zeven paarden in de baan is het een gewichtige rubriek te noemen. Eppie Hagreis won met Nora van Leendershof. Vervolgens werden er zes bekende tuigpaardrijders en één tuigpaardrijdster uitgenodigd om achter de trekpaarden plaats nemen. Het werd een heel bijzondere rubriek.

Chantal van Dijk, Harry van Middelaar, Henk Hammers, Marcel Ritsma, Leendert Veerman, Mark de Groot en vierspanrijder Mark Weusthof, allen bestuurden zij een trekpaard en natuurlijk ging dat goed. Maar de uitslag werd toen toch anders. Chantal won met Nora van Leendershof  maar gezegd moet worden dat zij de eerste keuze had en zij had natuurlijk gekozen voor het winnende paard uit de eerste omloop. We vonden het prachtig om ons publiek dit te kunnen aanbieden en danken trekpaardeigenaren maar ook de tuigpaardrijders voor hun medewerking.

Maar dat was nog niet alles, de trekpaarden zorgden voor nog meer sensatie en spectakel. Drie dames in Western Style gingen in volle galop op hun trekpaard door de baan. Op zich al behoorlijk spectaculair, maar twee strijdwagens met elk drie trekpaarden er voor in volle galop door de baan te zien gaan is helemaal  een ware sensatie. Corrie Ensink (voor insiders Corrie van de Posboer) en Engelbert Extercatte (voor insiders Bets van ’n ‘Pol) wisten dit staaltje van stuurmanskunst waar natuurlijk ook het nodige lef aan te pas komt te demonstreren. Het was mooi, heel heel mooi. Zij zijn er druk mee geweest de dames en heren, maar zij oogsten roem voor hun durf en vakmanschap. De heren hadden zich heel passend uitgedost. Dank ervoor.

Mark Weusthof
Dan hadden we dus ook vierspanrijder Mark Weusthof in huis. Met zijn vierspan liet hij ook een staaltje van vakmanschap zien. Deze show werd aangeboden door Jokey Plastik Almelo. Ook hier is natuurlijk een woord van dank op zijn plaats.

FRIEZEN

Limietklassen
Dan hadden we geweldige mooie rubrieken Friezen op onze dag en daar waren we best wel trots op. Ad Geurts won met Nicos G (v.Folkert) de limietklasse groep I. Vervolgens kon George Borkent  Renzo van de Elsenerhof (v.Folkert) van Ben Nijhof opstellen. In groep II wist Robbie van Dijk met Ritme Boszorg van Stoeterij Boszorg het oranje te bemachtigen. Mart van Daal, eveneens een zuidelijke rijder, was met zijn Pjotr van de Adelaar goed voor het rode lint.

Openklasse
En dan de openklasse. Het werd een ware happening. Zulke beste paarden, we waren er heel blij mee zoveel kwaliteit in huis te hebben. De strijd om de koppositie was top. Netters Sjors (v.Jasper) van Netters Infra wist met zijn geweldige showende bewegingen de hoogste eer  op te eisen. Lambertus Huckriede was de rijder. Maar Davy G (v.Folkert) van Ad Geurts zette ook een topprestatie neer en maakte het Sjors behoorlijk lastig. Davy G werd tweede.

Dames
Davy G wist in de damesrubriek wel te winnen. Zijn rijdster was Willy van Laar. Hier ging het rode lint naar Doeke (v.Feitse) van Wim Broeren. Rijdster was Saskia v. Aart.

HACKNEY’S

Nieuwelingen
Er zat veel talent bij de nieuwelingen hackney’s.  De deftige  Highway’s Spring (v.Bjorclenn van de Mast) van Chantal van Dijk was zo vast als een huis en Chantal won even als vorig jaar de nieuwelingenrubriek. Jan de Rooy heeft aan Baron’s Tycho (v.Convictions Boy)  ook een hele beste pony maar deze was net wat minder constant dan de winnaar. Het werd de tweede plaats. Ook The Phantom (v.Rocky) van Henk Dibbits  is een heel apart bewegende hackney maar ook daar ontbrak het hele vaste nog. Freek Saris werd er derde mee.

Limietklasse en openklasse
Roel Smits won met Conviction’s Sunny Boy (v.Convictions Boy) de limietklasse en in de openklasse nam Bud Bongers met Silvester Nicole (v.Harden Mascot) van P. Graumans en Y. van Velzen het oranje mee. Netters Sir John (v.Heldon Expectatiin) van Lambertus Huckriede was in de openklasse grote maat de beste.

Hengsten kleine en grote maat
Prachtig was de rubriek goedgekeurde  hackneyhengsten kleine maat. Nikie uit Laren (v.Benthof’s Amir) lijkt geen grenzen te kennen wat bewegen betreft. Meer beweging kan bijna niet en Dirk Beijerinck won dan ook met zijn hengst.

Ook Fairview Emperor (v.Prince van Herxen) van de fam. Van Ingen kan er wat van. In handen van Willeke Rozendaal deed hij het best en werd tweede. Dan Bjorclenn van de Mast (v.Sunbeam Vulcan) van Jan Heinhuis. Johan Borkent liet deze hengst er ook zeer royaal bewegend overgaan en werd er derde mee. Ook in de grote maat hengsten was kwaliteit aanwezig. De bijna buurmannen Brinkhuis en Zwartjens maakten er de dienst uit. Sallant’s Railroadman is deftig en toont een mooie actie. Jan Brinkhuis kon zijn hengst als eerste opstellen voor de best gaande Tivoli Sunday Boy (v.Birkhouse Billy) met Gerard Zwartjens.

Geef een reactie