Verslag showdag 2011

De 32ste Twentse Tuigpaardendag is weer geschiedenis. Stichting Tuigpaarden Twente wil  sponsoren, rijders, hengstenhouders, jury en medewerkers hartelijk danken voor de medewerking en het publiek voor hun komst. Het was een mooie dag en wat we nog niet eerder beleefden: het werd zo’n 22 graden en dat was voor veel bezoekers reden om ook geregeld ook even buiten bij het inspannen van de paarden te kijken. Het aantal toeschouwers is gelukkig zeer stabiel en daar zijn we, met name in deze tijden waarbij het soms niet meevalt het publiek te behouden, heel blij mee.

Nieuwelingen
De nieuwelingen werden in vier groepen gepresenteerd. Zeven paarden nodigde de jury, bestaande uit Trudy Geling-Opgenoort, Johan Holties en Peter Lijffijt, uit voor de finale. En dat waren mooie talentvolle jonge tuigpaarden. Wim Jansen maakte geen gebruik van de uitnodiging met zijn imponerende Whiskey-nazaat Casino. De plaatsing van de zes finalisten ging weer van achter af aan. Toen de eerste vier op de plek stonden en er dus nog twee over waren werd het geweldig spannend. Voor beide paarden was wat te zeggen. De KWPN hengst Crescendo HBC (v.Wodka HBC) kreeg de voorkeur. De zeer tuigtypisch optredende hengst toonde zich met veel lossigheid in zijn lijf. Hij beschikt over veel allure en zijn show was prachtig. Harry van Middelaar presenteerde de fraaie vos van de HBC-stal die gefokt is door Jo Heijnen en Bennie Buter. De KWPN prijs, een fijne jas gaat naar de fokkers. Harry van Middelaar ging huiswaarts met de Beker, de deken en nog wat leuke en lekkere dingetjes die er overigens in elke rubriek waren. Van Middelaar kwam nog niet voor in de historische top drie lijst van winnaars maar wij hopen zijn naam zeker vaker in ons archief te kunnen bijschrijven.
Heel vaak komt Lambertus Huckriede voor in onze erelijst en heel vaak als winnaar. Hij was titelverdediger, vorig jaar won hij met Bando. Nu maakte hij het Van Middelaar met Netters Business (v.Vlasco) nog knap lastig. Business van Gerrit Egberink ging eigenlijk steeds beter en ruimer. De vos kwam perfect terug in het front en ketste extra van de vloer met veel impuls vanuit de achterhand. En daar moet het toch gebeuren.
Derde werd Barana (v.Talos) van Fabienne Hellendoorn. Freek Saris, die ook al menigmaal geregistreerd staat bij de top drie, showde Barana. De merrie is uiterst chique en ze keek er groots over. Ze showde zich heel fijntjes op gedragen wijze maar leek nog wel even te moeten wennen aan de entourage en alle rumoer om haar heen.
Vierde werd Charisma (v.Waldemar) van Gerrie Hermanussen, een merrie met veel beweging. Robbie van Dijk, ook een veel voorkomende naam bij de top drie aller tijden, showde Charisma.
Leendert Veerman, ook hij staat al in de lijst van de top drie, heeft een imponerend paard aan Besterly Centerfold (v.Tendens HBC). In de eerste wedstrijd was hij zeker heel best, in de finale, waarin hij vijfde werd, kwam zijn vermogen misschien niet helemaal meer uit de verf. Egbert Emmink kwam met vier nieuwelingen naar Ambt Delden. Hij behoort ook reeds tot de top drie. Met Clemensday (v.Makers Mark) van Appie Steen haalde hij nu  de finale en werd zesde. Clemensday showde zich aansprekend bewegend.  Toen alle ceremonieel was geschied werd het Twentse Volkslied gespeeld. Prachtig en indrukwekkend.

Limieten, openklasse en dames.
Genieten was het van de winnaar van de eerste limiet Beverlake van Wim Jansen. De parmantige vos deed het zo goed dat er geen herkansing nodig was. Jammer want we hadden graag nog een keer van de prachtige show van de dansende Beverlake genoten. Wim Theunissen begon het seizoen goed. Zijn Zembla liep een goede wedstrijd en de groot van de vloer gaande vos werd tweede.
Besterly Amadeus en Leendert Veerman voerden de tweede limiet aan. Ook zo’n vos waarvan je elke keer weer kunt genieten. Zijn carrière begon twee jaar geleden in Ambt Delden. Toen nog zo groen als gras en vooral druk, druk, druk, nu alles onder controle en één en al harmonie met zijn baas. Tweede werd de zeer actievolle Zomooi met Jan Muggen. Zomooi was drie jaar geleden de winnaar in Ambt Delden. Ook hij is uitgegroeid tot een topper.

Tirano van Allette Brouwer won in handen van Freek Saris de ereklasse. Ook dit paard begon hier zijn concoursloopbaan met een tweede plek bij de nieuwelingen een aantal jaren geleden. Hij showde zich met veel machtsvertoon Jan Jordans volgde met de sterk optredende Rinkier van de fam. Mulder.

In de damesrubriek zegevierde Evelien Corbeek met Only the Lonely. In de limietklasse had de grote ruin nog moeite met de houding, nu kon Evelien het neusje van de machtig marcherende vos helemaal op de plek krijgen. Tirano en Allette Brouwer werden tweede.

Sharon van Dijk liet Wesley VW Van Henri Van Weeghel extra van de vloer gaan in de rubriek tuigpaarden onder het zadel. Het werd oranje. Daarna kwam Gabrielle van Zijtveld met de mooie Ziezo.

Toppers
En dan hadden we natuurlijk nog onze Toppers van Nu. We hadden er nog een paar meer op ons verlanglijstje maar niet alle rijders hadden hun Topper al weer in vorm of zij hadden een andere reden. Maar onze vier Toppers waren  wel in vorm, of beter gezegd:  zij waren .in Topvorm. Wat hebben we genoten, het werd een staande ovatie. Een uniek viertal, dat eigenlijk nooit bij elkaar in de ring is te zien. Het was geen wedstrijd, het was een SHOW, ja met hoofdletters. De hengst Cizandro met Robbie van Dijk, de hengst Aron HBC met Harry van Middelaar, Netters Unaniem met Lambertus Huckriede en Besterly Amadeus met Leendert Veerman. Allen waren kampioen vorig jaar. Unaniem zelfs twee keer. Het is het beste wat we hebben, het werd een onvergetelijk feest. Onze dank is groot.

Tweejarigen aan de hand
De keuring van tweejarigen aan de hand was nieuw. En ja, we weten het al, de finale moet beter aansluiten. Doen we. De hele fraaie hengst Expensive Hobby (v.Makari Jetsetter)  van Kim Swartz werd de beste. De  best bewegende hengst Eiger HBC (v.Aron HBC) van de HBC-stal  werd tweede gevolgd door mooie  Makari Jetsetter-nakomeling Embora V van stal Van Vemde.

Hengsten
Dan hadden we natuurlijk ook weer een groot aantal KWPN fokhengsten. Hopelijk krijgen onze fokhengsten het druk de komende maanden. Immers, the show must go on, altijd.

Toon van Doorn had een aantal paarden bij zich voor de handel. Die kwam hij presenteren waaronder Deodoor, de kampioen tweejarige hengsten Nationale Tuigpaardendag 2010. Deodoor liep in een vierspan.

Hackney’s
De drie hackney’s die aangeboden werden op de nakeuring van het Nederlandsch Hackney Stamboek kregen allen waar ze voor waren gekomen namelijk groen licht voor de fokkerij.

Nieuwelingen
Bij de hackney’s was de spectaculair optredende Heemhoeve’s Rigoletto (v.Bjornclen van de Mast) van B. van Kleef de beste. Theo Wiggerts  presenteerde deze hele beste pony. Anneke Huckriede werd tweede met de buitengewoon veel actie tonende dappere Sunbeam Look at Me. (v.Sunbeam Star Step).

Limiet en openklasse kleine maatAnneke wist ook de limietklasse te winnen. Dat deed ze met de zeer expressief bewegende  Netters Rocky Montana. Maar dat ging niet zomaar. The Phantom van Henk Dibbits was in handen van Freek Saris gevaarlijk nabij. The Phantom ging spectaculair.

In de openklasse was het eveneens genieten. Wat een aparte toprubriek. Magic Victory van gebr. Van Nispen versla je niet zomaar, en dat gebeurde ook nu niet. Lambertus Huckriede won met dit kleine paradepaardje van Stal van Nispen. Maar wat vormde Nikie uit Laren in handen van Dirk Beijerinck zware concurrentie!!. Hij werd tweede. Eerste of tweede, wat maakt het uit. Het publiek komt gewoon om te genieten van allen.

Openklasse grotemaat
Ook daar was het een fraaie strijd. Lambertus Huckriede heeft een nieuwe troef in handen met hengst Wentworth Ebony van de gebr. Van Nispen. De hengst beweegt spectaculair en won. Ook Tivoli Sundayboy weet hoe een hackney bewegen moet. Hij werd tweede in handen van Gerard Zwartjens.

Friezen
Bij de Friezen was George Borkent met de paarden van Ben Nijhof niet te kloppen. George won met Tom van Gonda de limietklasse, Martin Verboord werd daar tweede met Quinte van de Broekstraat van Wim Broeren.
In de openklasse was het een waar feest. Wat gingen ze best, deze zwarte parels. George Borkent won dus ook nu  weer en wel met Renso van de Elsenerhof en versloeg daarbij niemand minder dan Davy G met Ad Geurts. Maar Davy won wel de damesrubriek met Willie van Laar.

Trekpaarden
Ja , ook zij waren er weer. Henk Oude Nijhuis won met zijn Lotte van de Huurne de enkelspan rubriek en bij de tweespannen was een dame alle heren te slim af. Wynanda Kroeze won namelijk met haar span  Cora van de Lijsterbes en Jenny van de Paes.

 

Geef een reactie